Groei en ontwikkeling peuter

Groei en ontwikkeling

Vrijwel alle ouders vinden het boeiend om te zien hoe hun kind opgroeit en zich ontwikkelt. De ontwikkeling van kinderen verloopt meestal probleemloos. In elke ontwikkelingsfase kan je kind ineens weer nieuwe dingen.

Van Wiechenschema

Het consultatiebureau volgt samen met jou de ontwikkeling van je kind. Ze gebruiken daarbij het Van Wiechenschema. In dit schema staan de ontwikkelingsmijlpalen van kinderen in de eerste vier jaar. Ontwikkelingsmijlpalen zijn bijvoorbeeld: het stapelen van blokken, lichaamsdelen aanwijzen en een bal kunnen gooien. Al spelend met je kind onderzoekt de jeugdarts of jeugdverpleegkundige welke mijlpalen het heeft bereikt. Zo houden ze bij hoe ver je kind is in zijn ontwikkeling.

Aan de hand van dit schema kun je samen met de medewerkers bij het consultatiebureau in gesprek gaan over de ontwikkeling van jouw kind.

Hoe hard groeit je peuter?

Je kind groeit nu niet meer zo snel. In het eerste levensjaar groeien kinderen 25 centimeter. Tussen 1 en 2 jaar groeien ze 12 centimeter, tussen 2 en 3 jaar 10 centimeter en tussen 3 en 4 jaar ongeveer 8 centimeter.

Vanaf 3 jaar kan je peuter last krijgen van ‘groeipijnen’. Dat zijn pijnen in de kuiten, armen of scheenbenen. De term groeipijn klopt eigenlijk niet, want die pijn heeft niks te maken met groeien. We weten eigenlijk niet waar de pijn wel door komt.

Je peuter krijgt een eigen willetje

Het eigen willetje van je peuter wordt steeds sterker. In deze fase willen kinderen alles zelf doen en worden ze steeds zelfstandiger. Voor hun ontwikkeling hebben ze meer ruimte en beweging nodig. Ga daarom regelmatig samen naar de speeltuin, het bos of het strand.

Handige apps

iGrow - Met deze app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind van 0-18 jaar groeit, hoe lang het wordt en of het een gezond gewicht heeft.

Gezond Groeien - App van het Voedingscentrum over gezonde voeding tijdens je zwangerschap en voor je kind.

GroeiGids app Met de app van de GroeiGids kun je als (aanstaande) ouder de groei, ontwikkeling, vaccinaties en belangrijke gebeurtenissen van je kind(eren) bijhouden en hier een groeialbum van maken.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Vragen?

Onze medewerkers helpen u graag. Kom langs of neem contact op via 088 002 99 90.


Ons aanbod

Het consultatiebureau

Tijdens de baby- en peuterperiode bezoekt u meerdere keren het consultatiebureau bij u in de buurt. Artsen en medewerkers jeugdgezondheidszorg geven u advies, onderzoeken uw kindje en geven de benodigde vaccinaties.

Kortdurende video-hometraining

Wilt u graag hulp ontvangen bij de opvoeding van uw kind(eren)? Dan is video-hometraining wellicht iets voor u. Bij kortdurende video-hometraining worden in de dagelijkse thuissituatie korte opnames gemaakt van het contact tussen u en uw kind.

Opvoedadviseurs

Kinderen opvoeden is leuk, maar niet altijd gemakkelijk. Het is een verantwoordelijke taak. U wilt dat het goed gaat met uw kind en het kind in alles voldoende steunen. Bij opgroeien komt u soms ook problemen tegen. Hoe goed u het ook bedoelt, soms gaat het niet zoals u zelf zou willen.

Cursus Peuter in Zicht

Een peuter ontwikkelt zich razendsnel. Door de vele veranderingen gaat het er thuis soms stormachtig aan toe. De cursus vergroot uw opvoedingsvaardigheden.

Integrale vroeghulp

Bent u bezorgd over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind, maar weet u niet wie u daarbij kan helpen? Vraag dan naar de mogelijkheden van Integrale Vroeghulp. Dit is een samenwerking tussen verschillende organisaties, waaronder JGZ Almere.