Mamacafé

Woensdag 5 april 2023 in Buurtcentrum De Cartoon: Het eerste hapje

Dit keer staat het Mamacafé in het teken van het eerste hapje. Marloes Buining, JGZ-verpleegkundige bij JGZ Almere is bij ons te gast.  

Een veel gestelde vraag op het consultatiebureau is “Wanneer mag mijn kleintje nou iets anders dan melk, want hij/zij kijkt het eten uit mijn mond?”. Marloes zal uitleggen wat het beste moment is voor een kindje om aan zijn of haar eerste hapje te beginnen. Wanneer is er echt behoefte aan andere voeding dan melk? En is er verschil als een kindje borst- of flesvoeding krijgt? En natuurlijk zal ze vertellen hoe je je kindje laat wennen aan nieuwe smaken en aan een andere manier van eten. Uiteraard is er veel ruimte voor het stellen van vragen.  

Je kunt vanaf 10.00 uur binnenlopen bij het Mamacafé, Marloes begint om 10.30 uur met haar voorlichting. Om ongeveer 11.30 uur is het Mamacafé weer afgelopen. En er is altijd nog wat tijd om na te praten.  

Naast Marloes zijn ook de twee vaste begeleidsters aanwezig, Astrid Oentrich, zwangerschapsdocent en lactatiekundige en Ineke van Petten, zwangerschapsdocent. 

Mama’s, kom naar het mamacafé met je kindje. En uiteraard zijn ook papa’s, opa’s en oma’s of andere verzorgers welkom.  

Wat is het Mamacafé?

De tijd van zwangerschap en kraamtijd is een hele bijzondere periode. Een periode waarin je tal van vragen hebt; vragen aan deskundigen maar ook aan andere vrouwen die zwanger zijn of kort geleden bevallen zijn. Hoe zit het met wel of niet geven van borstvoeding? Maak ik me terecht ongerust over de gezondheid van mijn kindje? Is het normaal dat mijn baby zoveel huilt?

Op internet kun je veel informatie vinden, maar wat is er nou leuker dan van een verloskundige, een huisarts, een psycholoog, een medewerker van het consultatiebureau, een kinderarts en een lactatiekundige antwoord te krijgen op je vragen? Juist om jou op persoonlijke wijze te woord te staan en om je in die spannende periode waarin je net moeder bent geworden te steunen, is het Mamacafé opgericht.

Gezellig en informatief

Het Mamacafé is er voor alle moeders en aanstaande moeders uit Almere. Vandaar dat we twee centrale plekken in Almere hebben gekozen als locatie. En wat het natuurlijk extra leuk maakt is dat je meteen andere (kersverse) moeders ontmoet, misschien ook wel bij jou uit de buurt. Een goede manier om je sociale netwerk te vergroten! Uiteraard zijn ook papa's, opa's en oma's en andere verzorgers welkom.

Elke bijeenkomst wordt iets verteld over onderwerpen die raken aan het ouderschap en zwanger zijn, zoals bijvoorbeeld: voeding, peuterpuberteit, motoriek van de baby, opvoeding, de kinderpoli en andere interessante onderwerpen. Bij het Mamacafé is altijd een lactatiekundige aanwezig om vragen over borstvoeding te beantwoorden

Kom je ook naar het Mamacafé?

Het Mamacafé wordt elke drie weken op woensdag van 10.00 - 11.30 gehouden in Buurtcentrum De Cartoon, Gerrit Th. Rotmanlaan 28 in de Stripheldenbuurt in Almere Buiten en elke drie weken op vrijdag in Restaurant De Ziel, bij Gezondheidscentrum Archipel, Poëziestraat 166 in Literatuurwijk.


Kalender Mamacafé.

Buurtcentrum De Cartoon:

11 januari 2023: Borstvoeding, alles wat je nog wil weten, door Astrid Oentrich, zwangerschapsdocent JGZ Almere en lactatiekundige.

1 februari 2023: Voetmassage bij baby's, door Astrid Spenneman, zwangerschapsdocente JGZ Almere.

22 februari 2023: Zindelijk worden! door Nicole Marinissen, jeugdverpleegkundige bij JGZ Almere.

15 maart 2023: Samen lezen met je baby, door Susanna Wiersma van De Nieuwe Bibliotheek in Almere

5 april 2023: Het eerste hapje, door Marloes Buining, jeugdverpleegkundige bij JGZ Almere.

26 april 2023: Leuke uitstapjes met je kleintje in Almere, door Gladys Ouwens van Kidsproof.

24 mei 2023: Veilig gebruik van etherische oliën bij jonge kinderen, door Astrid Spenneman, zwangerschapsdocent bij JGZ Almere. 

5 juli 2023: Borstvoeding, alles wat je nog wil weten, door Astrid Oentrich, zwangerschapsdocent bij JGZ Almere en lactatiekundige.

 

Restaurant De Ziel (Archipel):

20 januari 2023: Spelend leren, door Loes Witteveen, pedagogisch medewerker bij De Schoor in Almere.

10 februari 2023: Dunstan Babytaal, door Angèle van Kerkhof, jeugdverpleegkundige bij JGZ Almere. 

3 maart 2023: Baby Gebaren, door Aranka Visser-Van Woersem van Het Gouden Gebaar in Almere.

24 maart 2023: Wegwerp of wasbare luiers, door Henriette Bijvank van de Billenboetiek.

14 april 2023: Draagdoeken, rust, troost en veiligheid, door Abbigail van Dijk-Zarks van Draagbabby.

12 mei 2023: Ik ga op vakantie met mijn baby of peuter en ik neem mee......, door Astrid Oentrich en Ineke van Petten, begeleidsters Mamacafé.

9 juni 2023: Zelfstandig (leren) spelen, door Katja van der Weide van De Vrije Ruimte in Almere. 

14 juli 2023: Nog niet bekend.

Wil je op de hoogte blijven van het Mamacafé?

Stuur dan via deze link een mail naar het mamacafé dan krijg je de aankondiging voor het Mamacafé automatisch in je mailbox.