Tandzorg 0-18
Eerste tandje?
De meeste baby's krijgen de eerste tandjes als ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn. Het is belangrijk dat je meteen bij het eerste tandje begint met tandenpoetsen. En dat je kind inschrijft bij de tandarts. Zo zorg je voor een gezond volwassen gebit. Bovendien leert je kindje zo wennen aan het tandenpoetsen en een bezoek bij de tandarts.
Poetsen maar
Zodra de tandjes doorkomen zijn ze erg kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat je meteen begint met tandenpoetsen. Het is belangrijk dat je goed kan zien wat je doet als je de tanden van je kind poetst. Poets de tanden van je kindje daarom als het bijvoorbeeld op het aankleedkussen ligt. Bij grotere kinderen kan je de tanden en kiezen goed poetsen als je achter je kind staat.
Gebruik een beetje peutertandpasta (met fluoride); de grootte van een doperwt is genoeg.
Totdat je kindje 2 jaar is, kan je 1 keer per dag de tandjes poetsen. Dat is voldoende. In het begin moet je kindje er nog aan wennen. Het is dan ook helemaal niet erg als het niet meteen goed gaat met het poetsen.
Zodra je kindje twee jaar is geworden, poets je de tandjes van je kind 2 twee keer per dag. Goede momenten zijn in de ochtend als dat kan het liefst een halfuur na het ontbijt. En ’s avonds voordat je kindje gaat slapen.
Poets het gebit van je kindje in een vaste volgorde. Zo leert je peuter goed poetsen en is kans kleiner dat plekjes worden overgeslagen:
- poets eerst de binnenkant van de onderkaak
- dan de buitenkant van de onderkaak.
- daarna poets je de bovenkant van de kiezen in de onderkaak.
- poets vervolgens de binnenkant van de bovenkaak
- dan de buitenkant van de bovenkaak
- als laatste poets je de bovenkant van de kiezen van in de bovenkaak.
Belangrijk:
- Zet de borstel op de grens van het tandje en het tandvlees.
- Poets zachtjes heen en weer.
Laat je kind na het poetsen goed uitspugen. Voor een goede bescherming is belangrijk dat er wat tandpasta met fluoride in de mond van je kind blijft zitten. Laat je kindje dus niet naspoelen met water.
Elektrisch poetsen
Gebruik je een elektrische tandenborstel? Hou dan dezelfde poetsvolgorde aan als met een ‘gewone’ tandenborstel. Belangrijk is dat je (kind) de tandenborstel niet beweegt, maar laat de borstel steeds een paar tellen stil staan tegen een tand en het tandvlees. Daarna zet je de borstel weer een stukje verder.
Tip:
- Gebruik een tandenborstel met een kleine kop en zachte haren.
- Vervang de tandenborstel om de 3 maanden, of als de haartjes gaan wijken.
Poetst je kindje zelf? Poets het gebit dan altijd goed na. Het is belangrijk om dit te blijven doen totdat je kind 10 jaar is geworden. |
Blijft het tandenpoetsen lastig?
Neem dan contact op met een mondhygiënist. Onder aan deze pagina vind je een lijst met namen en adressen van mondhygiënisten en tandartsen in Almere.
Of kijk voor meer tips op de website van het Ivoren Kruis. Klik hier voor meer informatie.
Bezoek de tandarts
Laat de tandjes controleren door de tandarts zodra je kindje zes maanden oud is. Dat is belangrijk voor een gezond melkgebit. En je kindje went zo ook al een beetje aan de tandartspraktijk; aan de geuren, geluiden en omgeving. Bovendien kan de tandarts je het beste adviseren over goede mondverzorging.
Donkere verkleuring, wit vlekje of donker plekje?
Heeft je kind een donkere verkleuring, wit vlekje of een donker plekje op een tand? Dat kan een beginnend gaatje zijn. We raden je in dat geval aan om voor de zekerheid een afspraak bij je tandarts te maken. Ook gaatjes in het melkgebit moeten worden behandeld. Zo zorg je ervoor dat de gaatjes het volwassen gebit niet beschadigen.
Wat doet een mondhygiënist?
Mondhygiënisten hebben meer tijd en kunnen uitgebreid voorlichting geven over goede mondzorg. Ook geven ze praktische tips, bijvoorbeeld over het eerste tandje, (borst)voeding, speen- en flesgebruik, tandenpoetsen en mondgezondheid.
De kosten van de mondhygiënist valt onder de basisverzekering en gaat niet ten koste van het eigen risico.
Waar vind je een tandarts of mondhygiënist?
Informatie over alle tandartsen in Almere vind je hier .
Eten en drinken
Geef je kind maximaal 7 keer per dag iets te eten en drinken: het ontbijt, de lunch, het avondeten en vier tussendoortjes. Zo kan het tandglazuur zich goed herstellen. Want iedere keer als je kind iets eet of drinkt, wordt het tandglazuur aangetast. En dan kunnen gaatjes ontstaan. En geef je je kind een tussendoortje? Gen er dan meteen wat drinken bij. Dan telt het als 1 eetmoment.
- Tips
- Geef je kind gezonde tussendoortjes, zoals denk aan fruit, komkommer of een naturel rijstwafel.
- Geef je kind zo min mogelijk zoete en zure dranken, zoals melk, frisdrank en vruchtensapjes. De suikers en zuren die hierin zitten kunnen gaatjes veroorzaken. Water en thee zonder suiker, honing of melk zijn goede alternatieven.
- Kinderen vanaf 6 maanden hebben geen nachtvoeding meer nodig als zij overdag voldoende drinken. Wil je kind 's nachts iets drinken? Geef het dan het liefst alleen water.
- Geef je kind 's avonds liever geen melk . Zo voorkom je dat melkzuur ontstaat in de mond. Dat is slecht voor het gebit, omdat ‘s nachts is de hoeveelheid speeksel laag is. Dat maakt de tanden gevoeliger voor schade door bacteriën.
- Is dit lastig? Bouw dan de melkvoedingen af door deze steeds meer te verdunnen met verdunnen met water.
Wanneer wisselt je kind van tanden en kiezen?
5-6 jaar: |
de eerste blijvende kiezen komen door. |
6 jaar |
de eerste snijtanden onder komen door. |
6-7 jaar |
eerste snijtanden boven wisselen. |
7 jaar |
de tweede snijtanden onder wisselen |
7-8 jaar |
de tweede snijtanden boven wisselen |
10 jaar |
de hoektanden onder wisselen |
10-12 jaar |
de eerste kleine kiezen boven en onder wisselen de tweede kleine kiezen boven en onder wisselen de hoektanden boven wisselen |
Als je kind ongeveer 14 jaar is, heeft het een volledig volwassen gebit met 28 kiezen en tanden.
Na het achttiende jaar komen er soms nog vier verstandskiezen door.
Als meisjes tussen de 10 en 13 jaar zijn, groeien meisjes ze sneller dan jongens. Ze wisselen daarom ook iets vlugger.
Blijven poetsen!
- Gebruik een kleine en zachte tandenborstel.
- Gebruik voor kinderen tot 5 jaar speciale peutertandpasta, zonder fluoride. Is je kind ouder dan 5? Dan is elke tandpasta met fluoride goed.
- Totdat je kind 10 jaar is, poets je als ouder een keer per dag nog na.
Flossen
Je kind kan ook flosdraad en tandenstokers gebruiken om etensresten tussen de tanden en kiezen te verwijderen. Het beste is om dit een keer per dag te doen, vóór het tandenpoetsen.
Tong poetsen
Leer pubers ook om hun tong te poetsen. Pubers vinden een aantrekkelijk uiterlijk vaak belangrijk. Uit je mond stinken hoort daar niet bij.
Beugel
Staat het gebit van je kind niet recht? Dan kan je tandarts je kind doorverwijzen naar de orthodontist.
Bij het eerste bezoek kijkt de orthodontist of je kind inderdaad een beugel nodig heeft. Is een beugel nodig? Dan informeert de orthodontist je over de behandeling en wanneer je kind daarmee het beste kan beginnen..
Belangrijk om te weten: Een beugel valt niet onder de normale basisverzekering. Je hebt hiervoor een aanvullende verzekering nodig. Check bij je verzekeringsmaatschappij of de kosten voor e orthodontist onder je aanvullende verzekering vallen.
Poetstips voor kinderen met een beugel
- Draagt je kind een vaste beugel? Dan moet het extra goed poetsen, omdat etensresten aan de beugel blijven plakken. Poets de tanden en de beugel na elke maaltijd.
- Met een pijpenragertje of een ander klein borsteltje kan je kind beter tussen de plaatjes poetsen.
- Let er bij een buitenbeugel op dat je kind ook zijn kiezen goed poetst.
- Een losse beugel maak je schoon onder de kraan, met een stevig borsteltje. Hiervoor kan je kind zeep gebruiken. Dan is het wel belangrijk dat het de beugel goed afspoelt. Kalkaanslag kun je schoonmaken met schoonmaakazijn.