Baarmoederhalskankervaccinatie

Baarmoederhalskanker(HPV) is een ernstige ziekte die jaarlijks bij ongeveer 700 vrouwen wordt ontdekt. Elk jaar overlijden ongeveer 200 vrouwen in Nederland aan baarmoederhalskanker.

Hoe kom je aan HPV?

HPV wordt bij seks overgedragen. HPV komt voor op de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Ook bij huid-op-huid contact in de schaamstreek kan HPV worden overgedragen. Hoewel een condoom niet volledig beschermt tegen HPV, is veilig vrijen altijd belangrijk om andere ziekten te voorkomen.

Vaccinatie

Je kunt jezelf beschermen tegen de meest voorkomende vormen van HPV met het HPV-vaccin. Om het vaccin zo goed mogelijk te laten werken, krijg je twee keer een vaccinatie met ongeveer zes maanden tussen de vaccinaties. Je krijgt de vaccinaties in je bovenarm.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van de HPV-vaccinatie zijn vergelijkbaar met andere inentingen en niet ernstig. Je kunt in de geprikte arm spierpijn krijgen. Dit kan soms wel een week duren. Sommige meisjes krijgen tijdelijk last van buikpijn, misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn of koorts. Als dat binnen 24 uur na de vaccinatie is, dan kan dat door de vaccinatie komen. Heel soms valt een meisje flauw na de vaccinatie. Dat kan door de spanning komen.

Waar en wanneer?

De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en krijg je gratis via JGZ Almere. De HPV-vaccinatie is niet verplicht. 

Wil je weten wanneer en welke vaccinaties er in jouw woonplaats plaatsvinden, bekijk dan hier de planning.

Je ontvangt een paar weken van tevoren een uitnodigingsbrief per post. Daar staat in waar en wanneer je de vaccinatie kunt halen. Ook staat er in de brief hoe je eventueel het tijdstip of datum kunt wijzigen.