Een kusje van vroeger

Twintig jaar geleden begon ik, groen als gras met mijn werk als jeugdarts en zag ik een meisje van 6 voor haar groep 2 onderzoek. Ze was superlief, coöperatief, deed alles mee, en het viel me op dat ze nog erg jong over kwam. Ze deed vooral na wat ik voordeed en zou een extra jaar gaan kleuteren, omdat ze nog niet toe was aan groep 3 volgens de juf.

Bij afscheid vliegt ze me om de nek en krijg ik een kus van haar voordat ik door heb wat er gebeurt.  Ik blijf beduusd achter, na de mededeling van moeder ‘ja, dat doet ze wel vaker zomaar als ze iemand lief vindt’.

Een paar jaar later kom ik haar weer tegen, op de toenmalige MLK school De Haven. Op dat moment realiseer ik me; het was een heel lief moeilijk lerend meisje dat nog niet helemaal de juiste sociale omgangsregels begreep voor haar leeftijd en met groot vertrouwen naar de wereld keek.

En elke keer als een kindje me nu wil knuffelen, herinner ik me wat ze me geleerd heeft. Dan vraag ik me af: waarom knuffelt dit kind mij, een vreemde? Want de kans is groot dat het niet is omdat ik nou zo lief ben………..al ben ik dat natuurlijk wel ;-)

Monique Kalis
Arts M&G, Jeugdarts KNMG