Rijksvaccinatieprogramma

Om kinderen in Nederland zoveel mogelijk te beschermen tegen een aantal kinderziekten, worden ze gevaccineerd. Deze vaccinaties zijn een onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. In Almere verzorgt JGZ Almere de uitvoering van deze vaccinaties.

Tegen welke ziektes wordt gevaccineerd?

Op www.rijksvaccinatieprogramma.nl vind je een overzicht van de vaccinaties en het complete vaccinatieschema.

0 - 4 jaar: De vaccinaties bij kinderen van 0-4 jaar worden aangeboden tijdens bezoeken aan het consultatiebureau.

9 jaar: Voor kind(eren) krijg je een uitnodiging voor de vaccinatie voor DTP en BMR in het jaar dat ze 9 worden. De DTP-vaccinatie beschermt jouw kind tegen difterie, tetanus en polio. De BMR-vaccinatie beschermt tegen bof, mazelen en rode hond. Je ontvangt deze uitnodiging van het Rijks Instituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM), dat landelijk de registratie voor het Rijksvaccinatieprogramma verzorgt.

12-13 jaar: Meisjes die (bijna) 13 jaar zijn, ontvangen een uitnodiging om zich te laten inenten tegen het 'Humaan Papillomavirus' (HPV). Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. De vaccinatie bestaat uit twee inentingen; de tweede ongeveer een half jaar na de eerste. Hier vind je actuele informatie over de HPV-vaccinatie.

In 2019 14 – 18 jaar: Vanaf mei 2018 worden ook alle kinderen van 14 maanden al voor de meningokokkenziekte gevaccineerd. Jongeren vanaf 14 jaar lopen het meeste risico op het krijgen van meningokokkenziekte, daarom is besloten om in alle jongeren te vaccineren. Jongeren die geboren zijn tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 hebben in september een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie tegen de meningokokkenziekte. In 2019 krijgen alle jongeren in de leeftijdsgroep 14 tot 18 jaar een uitnodiging voor deze vaccinatie.


Veel gestelde vragen vaccinaties kinderen ouder dan 4 jaar

Wanneer vinden vaccinaties plaats?

Je krijgt hiervoor een uitnodiging thuisgestuurd. Op de uitnodiging staat het exacte tijdstip en de locatie. Ook staat er in de brief hoe je eventueel het tijdstip of datum kunt wijzigen.

Vaccinatie gemist?

Wanneer jouw kind één of meerdere vaccinaties heeft gemist door ziekte, vakantie of om een andere reden, dan is het altijd mogelijk een afspraak te maken voor het inhaalspreekuur. De inhaalspreekuren zijn op afspraak, je krijgt hiervoor een uitnodiging met een datum, tijd en plaats. Heb je oproepkaarten ontvangen, maar twijfel je of jouw kind een vaccinatie mist? Stuur dan een e-mail met naam en geboortedatum van jouw kind naar rvp@ggdflevoland.nl. Je krijgt van ons zo spoedig mogelijk een antwoord.

Verhinderd?

Wanneer je een uitnodiging hebt ontvangen voor een vaccinatie van jouw kind maar je bent verhinderd, dan kun je je af​​melden en een nieuwe afspraak maken via rvp@ggdflevoland.nl 

Vermeld in de e-mail in ieder geval:

  • naam en adresgegevens van jouw kind
  • geboortedatum  
  • op welke datum de vaccinatie is
  • voor welke vaccinaties  
  • een emailadres of het telefoonnummer waarop je bereikbaar bent
  • een eventuele toelichting​​​​​​​​

Kinderen uit het buitenland

Als je vanuit het buitenland met je kind in Nederland bent komen wonen, ontvang je van het RIVM een welkomstbrief. In deze brief wordt gevraagd welke vaccinaties jouw kind in het land van herkomst heeft gehad. Aan de hand van de vaccinatiestatus van jouw kind ontvang je de oproepkaarten op het huisadres.

Wat moet ik doen als mijn kind ziek is?

Hoge koorts is een reden om de vaccinatie uit te stellen. Bij verkoudheid en lichte temperatuurver- hoging kan over het algemeen gewoon gevaccineerd worden. Door JGZ Almere wordt ter plaatse altijd afgewogen of een kind kan worden gevaccineerd of dat de vaccinatie wordt uitgesteld. Wanneer jouw kind onder behandeling is van een specialist en je twijfelt of het de vaccinaties mag krijgen, dan kun je overleggen met de arts op de vaccinatielocatie of vooraf de eigen specialist raadplegen.

Ik ben mijn vaccinatieboekje kwijt

Je kunt gewoon komen. Alle eerdere vaccinaties staan geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Wil je voor jouw eigen administratie toch graag een nieuw vaccinatiebewijs? Dan kun je contact opnemen met RIVM-DVP Noord- Oost via 088-6788950.

Mijn kind is heel angstig

Geef dit tijdens de aanmelding op de vaccinatielocatie aan bij de administratie. De medewerkers proberen hier dan rekening mee te houden.

Welke reacties kan mijn kind krijgen na de vaccinaties?

Regelmatig voorkomende klachten na vaccinatie zijn een branderig gevoel en spierpijn op de plek van de inenting, lichte koorts en hangerigheid. Meestal zijn deze klachten op de dag van de inenting en duren ze niet langer dan 24 tot 48 uur. Bij de BMR prik treden deze klachten op tussen 5-12 dagen na de prik. Bij koorts boven de 38,5 graden kun je een paracetamol geven. Als de koorts dan niet zakt, bij oplopende temperatuur of andere heftigere reacties, raadpleeg dan de huisarts.                                                            

Mijn kind is nog 8 jaar, moet hij/zij worden gevaccineerd?

De vaccinaties DTP en BMR worden gegeven aan kinderen die in het jaar van de vaccinatie 9 jaar worden of zijn geworden. Dus alle kinderen van hetzelfde geboortejaar. Het kan dus zijn dat jouw kind nog 8 jaar is maar toch een oproep krijgt.     

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van het Rijksvaccinatieprogramma: www.rijksvaccinatieprogramma.nl
 


Meer informatie over de vaccinaties vindt u ook op www.opvoeden.nl voor: