Rijksvaccinatieprogramma

Om kinderen in Nederland zoveel mogelijk te beschermen tegen een aantal kinderziekten, worden ze gevaccineerd. Deze vaccinaties zijn een onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. In Almere verzorgt JGZ Almere de uitvoering van deze vaccinaties.

Waar en wanneer vinden vaccinaties plaats?

Voor elke vaccinatie krijgen de kinderen een uitnodiging thuisgestuurd. Op de uitnodiging staat het tijdstip en de locatie waar de vaccinaties plaatsvinden. 
Belangrijk: Vergeet niet je ingevulde gezondheidsformulier mee te nemen

De vaccinaties vinden plaats in: 
Kerkcentrum Levend Water
Parkwijklaan 44
1326 AS  ALMERE

Route via Google Maps

Je wilt een afspraak wijzigen?

Mocht het je niet lukken om op de voorgestelde dag en tijd langs te komen, dan bieden we je de flexibiliteit om een andere datum te kiezen uit de onderstaande opties. 

Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken en de huidige afspraak hoeft niet geannuleerd te worden.

Wel is het belangrijk dat je het ingevulde gezondheidsformulier meeneemt op de zelfgekozen dag/tijd. Heb je geen gezondheidsverklaring meer dan ligt deze ter beschikking op de locatie.
Soms kan het wat langer duren, vooral in de middag, voordat je aan de beurt bent.

Vaccinatie inloop opties:

  Dag

  Datum 

  Tijdstip 

  Tijdstip 

 Dinsdag

 18 maart 2025   10.30 -12.00 uur   14.00 -16.00 uur

 Woensdag

 19 maart 2025   10.30 -12.00 uur   14.00 -16.00 uur

 Donderdag 

 20 maart 2025    10.30 -12.00 uur   14.00 -16.00 uur
       

 Maandag

  12 mei 2025   10.30 -12.00 uur   14.00 -16.00 uur

 Dinsdag

  13 mei 2025   10.30 -12.00 uur   14.00 -16.00 uur

 Woensdag

  14 mei 2025   10.30 -12.00 uur  

  14.00 -16.00 uur  

       

 Woensdag

25 juni 2025  10.30 - 12.00 uur  14.00 - 16.00 uur

 Donderdag

26 juni 2025  10.30 - 12.00 uur  14.00 - 16.00 uur
       

Tegen welke ziektes wordt gevaccineerd?

Vanaf 2025 is het vaccinatieschema veranderd, alle wijzigingen kun je op de website van het RIVM teruglezen wijzigingen vaccinatieprogramma 2025

Op www.rijksvaccinatieprogramma.nl vind je een overzicht van de vaccinaties en het complete vaccinatieschema.

0 - 4 jaar: De vaccinaties bij kinderen van 0-4 jaar worden aangeboden tijdens bezoeken aan het consultatiebureau. Ook kan de kinkhoestvaccinatie al worden gegeven tijdens de zwangerschap. Lees hier meer over deze vaccinatie.

5 jaar: kinderen krijgen in het jaar dat ze 5 jaar worden een vaccinatie tegen DKT (difterie, kinkhoest, tetanus) Deze wijziging geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2021

10 jaar: ​Vanaf 2022 ontvangen jongens en meisjes in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging om zicht te laten vaccineren tegen het 'Humaan Papillomavirus' (HPV). Dit virus kan verschillende vormen van kanker veroorzaken. Meer informatie over de HPV vaccinatie volgt zo snel mogelijk op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

14 jaar: Jongeren krijgen in het jaar dat ze 14 worden een uitnodiging voor de meningokokken ACWY-vaccinatie. Vanaf mei 2018 worden ook alle kinderen van 14 maanden voor de Meningokokkenziekte gevaccineerd. Meer informatie over de meningokokken ACWY-vaccinatie vind je hier.


Veel gestelde vragen vaccinaties kinderen ouder dan 4 jaar

Vaccinatiespreekuur

Vragen over vaccinaties kan je stellen tijdens het vaccinatiespreekuur. Je kan je hiervoor aanmelden door te bellen met: 088-0029924 of een e-mail te sturen naar rvp@jgzalmere.nl met de naam en geboortedatum kind..

Op de geplande dinsdagmiddag word je gebeld door een jeugdverpleegkundige van het vaccinatieteam. 

Tijdens schoolvakanties hebben wij geen vaccinatiespreekuur. 

 

HPV-vaccinaties voor kinderen ouder dan 18 jaar?

Ben je 18 jaar of ouder en wil je je graag laten vaccineren tegen HPV? Dat kan, bijvoorbeeld via de huisarts of via vaccinatie op maat, klik dan:  https://www.vaccinatiesopmaat.nl/     Je moet de vaccinaties dan wel zelf betalen. 

 

Kinderen uit het buitenland

Als je vanuit het buitenland met je soort in Nederland komt wonen, ontvang je van het RIVM een welkomstbrief. In deze brief wordt gevraagd welke vaccinaties uw kind in het land van herkomst heeft gehad. Aan de hand van de vaccinatiestatus van jouw soort ontvang je de oproepkaarten op het huisadres.

Wat moet ik doen als mijn kind ziek is?

Hoge koorts is een reden om de vaccinatie uit te stellen. Bij verkoudheid en lichte temperatuurverhoging kan over het algemeen gewoon gevaccineerd worden. Door JGZ Almere wordt ter plaatse altijd afgewogen of een kind kan worden gevaccineerd of dat de vaccinatie wordt uitgesteld. Wanneer jouw kind onder behandeling is van een specialist en je twijfelt of het de vaccinaties mag krijgen, dan kun je overleggen met de jeugdarts op de vaccinatielocatie of vooraf de eigen specialist raadplegen.

Ik ben mijn vaccinatieboekje kwijt

Je kunt gewoon komen. Alle eerdere vaccinaties staan geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Wil je voor jouw eigen administratie toch graag een nieuw vaccinatiebewijs? Dan kun je dat alleen via deze link aanvragen: Aanvraag vaccinatiebewijs.

Mijn kind is heel angstig

Geef dit tijdens de aanmelding op de vaccinatielocatie aan bij de administratie. De medewerkers proberen hier dan rekening mee te houden.

Welke reacties kan mijn kind krijgen na de vaccinaties?

Regelmatig voorkomende klachten na vaccinatie zijn een branderig gevoel en spierpijn op de plek van de inenting, lichte koorts en hangerigheid. Meestal zijn deze klachten op de dag van de inenting en duren ze niet langer dan 24 tot 48 uur. Bij de BMR prik treden deze klachten op tussen 5-12 dagen na de prik. Bij koorts boven de 38,5 graden kun je een paracetamol geven. Als de koorts dan niet zakt, bij oplopende temperatuur of andere heftigere reacties, raadpleeg dan de huisarts.                                                            

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Ben je zwanger? Dan kun je bij ons gratis een vaccinatie tegen kinkhoest halen. Deze prik noemen we de 22-wekenprik. We geven de prik vanaf de 22e week van een zwangerschap. Hiermee verandert voor de meeste baby’s ook het vaccinatieschema en krijgen zij in de meeste gevallen één prik minder. Bekijk hier meer informatie over deze vaccinatie en maak meteen een afspraak.

Informed consent

Voor de registratie van gegeven vaccinaties wordt door de jeugdgezondheidszorg al jaren gebruik gemaakt van het landelijke registratiesysteem Praeventis (RIVM). Gegeven vaccinaties worden landelijk geregistreerd voor de veiligheid van de kinderen en de gehele bevolking. Kinderen en ouders hebben zo altijd de mogelijkheid om na te gaan welke vaccinaties zij wel/niet gehad hebben.

Ook kan de vaccinatiegraad -en daarmee het risico op uitbraak van ziekten- in de gaten gehouden worden. De gegevens die hier opgeslagen zijn worden uiteraard vertrouwelijk behandeld. Op deze website vindt u meer informatie over de informed consent: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/jouw-toestemming, waaronder een filmpje en een infographic.

Bij de uitnodiging voor vaccinatie(s) en/of tijdens de vaccinatieronde zal gevraagd worden of je hier toestemming voor geeft.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van het Rijksvaccinatieprogramma: www.rijksvaccinatieprogramma.nl


Meer informatie over de vaccinaties vindt u ook op www.opvoeden.nl voor: