Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Ben je zwanger? Dan kun je bij ons gratis een vaccinatie tegen kinkhoest halen. Deze prik noemen we de 22 weken prik. We geven de prik vanaf de 22e week van een zwangerschap. Hiermee verandert voor de meeste baby’s ook het vaccinatieschema en krijgen zij in de meeste gevallen 1 prik minder. De vaccinatie vindt plaats bij de GGD aan de Boomgaardweg 4 in Almere. 
 

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en is gevaarlijk voor baby’s. Ze kunnen longontsteking, ademnood of hersenschade krijgen door te weinig zuurstof. Jaarlijks worden er ongeveer 120 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Het komt soms zelfs voor dat een baby eraan overlijdt. Daarom wordt in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren opgenomen: deze prik zorgt ervoor dat baby’s meteen vanaf de geboorte beschermd zijn.

Als je als zwangere vrouw de vaccinatie krijgt, maak je antistoffen aan tegen kinkhoest. Deze worden via de placenta aan de ongeboren baby doorgegeven. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte. Uit onderzoek blijkt dat een kinkhoestvaccinatie ook bij zwangere vrouwen een veilige optie voor moeder en kind is. Na vaccinatie kun je milde klachten krijgen van pijn, roodheid of zwelling rondom de prikplek op de arm. Ook kun je even koorts krijgen. Deze klachten gaan vanzelf weer over, behandeling is niet nodig.

Verandering vaccinatieschema

Met de invoering van de 22 weken prik verandert voor de meeste baby’s het vaccinatieschema zodat de baby één prik minder krijgt. Er zijn hierop wel wat uitzonderingen, maar de jeugdarts bekijkt bij je eerste bezoek aan het consultatiebureau of er nog een extra prik nodig is. 

Voor iedereen die 22 weken of langer zwanger is

Het advies is om na de 22e week van de zwangerschap zo snel mogelijk de vaccinatie tegen kinkhoest te halen. Daarvoor organiseren we een vaccinatiespreekuur op de woensdagavond. Iedereen die op die startdatum 22 weken of langer zwanger is, kan dan een afspraak maken voor deze prik. 

Locatie waar de vaccinaties worden gegeven: GGD, Boomgaardweg 4, Almere. 

Wil je meer weten over de 22 wekenprik? Kijk op de informatiepagina van het Rijksvaccinatieprogramma

Reken hier uit wanneer je 22 weken zwanger bent en plan meteen een afspraak in 


Maak hieronder direct online je afspraak.