Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Ben je zwanger? Dan kun je bij ons gratis een vaccinatie tegen kinkhoest halen. Deze prik noemen we de 22-wekenprik. We geven de prik vanaf de 22e week van een zwangerschap. Hiermee verandert voor de meeste baby’s ook het vaccinatieschema en krijgen zij in de meeste gevallen één prik minder. De vaccinatie vindt plaats bij de GGD aan de Boomgaardweg 4 in Almere. 

 

Let op: Het COVID-19-vaccin wordt niet tegelijk met een ander vaccin toegediend. Daarom zit er tussen de COVID-19-vaccinatie en de 22-wekenprik minimaal zeven dagen.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en is gevaarlijk voor baby’s. Ze kunnen longontsteking, ademnood of hersenschade krijgen door te weinig zuurstof. Jaarlijks worden er ongeveer 120 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Het komt soms zelfs voor dat een baby eraan overlijdt. Daarom wordt in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren opgenomen. Deze prik zorgt ervoor dat baby’s meteen vanaf de geboorte beschermd zijn.

Als je als zwangere vrouw de vaccinatie krijgt, maak je antistoffen aan tegen kinkhoest. Deze worden via de placenta aan de ongeboren baby doorgegeven. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte. Uit onderzoek blijkt dat een kinkhoestvaccinatie ook bij zwangere vrouwen een veilige optie voor moeder en kind is. Na vaccinatie kun je milde klachten krijgen van pijn, roodheid of zwelling rondom de prikplek op de arm. Ook kun je even koorts krijgen. Deze klachten gaan vanzelf weer over, behandeling is niet nodig.

Verandering vaccinatieschema

Met de invoering van de 22-wekenprik verandert voor de meeste baby’s het vaccinatieschema zodat de baby één prik minder krijgt. Er zijn hierop wel wat uitzonderingen, maar de jeugdarts bekijkt bij je eerste bezoek aan het consultatiebureau of er nog een extra prik nodig is. 

Voor iedereen die 22 weken of langer zwanger is

Het advies is om na de 22e week van de zwangerschap zo snel mogelijk de vaccinatie tegen kinkhoest te halen. Daarvoor organiseren we een vaccinatiespreekuur op de woensdag. Iedereen die op die startdatum 22 weken of langer zwanger is, kan dan een afspraak maken voor deze prik. 

Locatie waar de vaccinaties worden gegeven: GGD, Boomgaardweg 4, Almere. 

Wil je meer weten over de 22-wekenprik?

Kijk op de informatiepagina van het Rijksvaccinatieprogramma

Inhoudelijke vragen over de vaccinatie?

Wil je persoonlijk contact over de maternale kinkhoest vaccinatie omdat je nog inhoudelijke vragen hebt, vul dan dit formulier in, er wordt dan binnen 3 werkdagen contact met je opgenomen.

Praktische vragen over de vaccinatie afspraak

Wil je een reeds gemaakte vaccinatie afspraak verzetten? Je kunt dit zelf doen door op de knop ‘annuleren’ onderaan in de bevestigingsmail te klikken en daarna via de website een nieuwe afspraak te plannen.

Is er op korte termijn geen plek om een afspraak te maken, dan raden we je aan om het regelmatig even opnieuw te proberen. Er worden regelmatig afspraken afgezegd, dus komen er vaak op korte termijn toch nog weer plekjes vrij.

Heb je andere praktische vragen over het maken van een afspraak vul dan dit formulier in, je vraag zal dan binnen 3 werkdagen opgepakt worden.


Reken hier uit wanneer je 22 weken zwanger bent en plan meteen een afspraak in 


Maak hieronder direct online je afspraak.