Kinkhoest- en griepvaccinatie voor zwangere vrouwen

Ben je zwanger? Dan kun je bij ons gratis een kinkhoest- en griepvaccinatie ontvangen. We geven de kinkhoestvaccinatie vanaf de 22e week van de zwangerschap, daarom noemen we dit de 22 weken prik. Het vaccin dat je krijgt bij de 22 wekenprik is de DKT(Difterie Kinkhoest Tetanus )-prik. Deze vaccinatie beschermt niet alleen tegen kinkhoest, maar ook tegen twee andere ziektes: tetanus en difterie. De griepprik wordt alleen gegeven tussen 15 oktober en 1 maart aan zwangeren die dan 22 weken of langer zwanger zijn.

De vaccinaties vinden plaats bij de GGD aan de Boomgaardweg 4 in Almere.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en is gevaarlijk voor baby’s. Ze kunnen longontsteking, ademnood of hersenschade krijgen door te weinig zuurstof. Jaarlijks worden er ongeveer 120 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Het komt soms zelfs voor dat een baby eraan overlijdt. Daarom wordt in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen opgenomen. Deze prik zorgt ervoor dat baby’s meteen vanaf de geboorte beschermd zijn.

Als je als zwangere vrouw de vaccinatie krijgt, maak je antistoffen aan tegen kinkhoest. Deze worden via de placenta aan de ongeboren baby doorgegeven. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte. Uit onderzoek blijkt dat een kinkhoestvaccinatie ook bij zwangere vrouwen een veilige optie voor moeder en kind is. Na vaccinatie kun je milde klachten krijgen van pijn, roodheid of zwelling rondom de prikplek op de arm. Ook kun je even koorts krijgen. Deze klachten gaan vanzelf weer over, behandeling is niet nodig.

Bescherming tegen griep

Griep kan ernstige gevolgen hebben, vooral voor pasgeboren baby’s. Als zwangere vrouw is het belangrijk om te weten dat de griepprik niet alleen jou, maar ook je baby beschermt. De antistoffen die je na de vaccinatie ontwikkelt, worden via de placenta aan je baby doorgegeven, wat bescherming biedt in de eerste maanden na de geboorte. Hierdoor verklein je niet alleen het risico voor jezelf op ziekenhuisopname door griep, maar bescherm je ook je baby tegen de ziekte.

Griep tijdens de zwangerschap brengt een groter risico met zich mee voor ernstige ziekte bij zwangere vrouwen. De griepprik vermindert aanzienlijk de kans op ziekenhuisopname als gevolg van griep, wat van vitaal belang is voor jouw welzijn en dat van je baby. Onderzoek laat zien dat jaarlijks ongeveer 11.000 vrouwen in Nederland door griep worden getroffen, waarvan sommigen ziekenhuiszorg nodig hebben. Kies voor bescherming en overweeg de griepprik tijdens je zwangerschap.

Verandering vaccinatieschema

Met de invoering van de 22-wekenprik tegen kinkhoest verandert voor de meeste baby’s het vaccinatieschema zodat de baby één prik minder krijgt. Er zijn hierop wel wat uitzonderingen, maar de jeugdarts bekijkt bij je eerste bezoek aan het consultatiebureau of er nog een extra prik nodig is. De maternale griepvaccinatie heeft geen invloed op het vaccinatieschema van de baby. 

Afspraak maken voor vaccineren

Het advies is om na de 22e week van de zwangerschap zo snel mogelijk  de kinkhoestvaccinatie te halen. Zwangeren zonder medische indicatie mogen de griepvaccinatie halen bij de JGZ als ze tussen 15 oktober en 1 maart, 22 weken of langer zwanger zijn. LET OP, de maternale griepvaccinatie is echt alleen beschikbaar tussen 15 oktober en 1 maart, daarvoor en daarna kunnen wij deze vaccinatie niet toedienen!

Daarvoor organiseren we een vaccinatiespreekuur op woensdag.  De kinkhoest en griepvaccinatie mogen op het zelfde moment gegeven worden. Het is ook mogelijk een afspraak te maken voor alleen de griep of alleen de kinkhoest vaccinatie.

Locatie waar de vaccinaties worden gegeven: GGD, Boomgaardweg 4, Almere. 

Wil je meer weten over de 22-wekenprik?

Kijk op de informatiepagina van het Rijksvaccinatieprogramma

Inhoudelijke vragen over de vaccinatie?

Wil je persoonlijk contact over de maternale kinkhoest- of griepvaccinatie omdat je nog inhoudelijke vragen hebt, vul dan dit formulier in, er wordt dan binnen 3 werkdagen contact met je opgenomen.

Praktische vragen over de vaccinatie afspraak

Wil je een reeds gemaakte vaccinatie afspraak verzetten? 

Je kunt dit zelf doen door op de knop ‘annuleren’ onderaan in de bevestigingsmail te klikken en daarna via de website een nieuwe afspraak te plannen.

Is er op korte termijn geen plek om een afspraak te maken, dan raden we je aan om het regelmatig even opnieuw te proberen. Er worden regelmatig afspraken afgezegd, dus komen er vaak op korte termijn toch nog weer plekjes vrij.

Heb je andere praktische vragen over het maken van een afspraak vul dan dit formulier in, je vraag zal dan binnen 3 werkdagen opgepakt worden.

Mogelijkheid van ondersteuning door JGZ tijdens de zwangerschap

Lig je wel eens wakker met zorgen over geld, ruzie of de opvoeding en wil je meer weten wat JGZ hierin zou kunnen betekenen voor jou? Kijk dan eens naar Huisbezoek tijdens zwangerschap.

Ben je zwanger en wil je graag weten wat JGZ voor jou kan doen? Ook hier kun je over praten tijdens het maternale kinkhoest consult.


Reken hier uit wanneer je 22 weken zwanger bent en plan meteen een afspraak in 


Maak hieronder direct online je afspraak.